Kultur- og oplevelsesindustrien spiller en vigtig rolle i den bæredygtige omstilling. Kulturelle oplevelser kan engagere og inspirere os til at reflektere over vores rolle i verden og få nye perspektiver på, hvordan vi skaber en mere bæredygtig fremtid.
Søren Hall fra KulturHåndværket har startet initiativet KulturSkrot© med det formål at fremme bæredygtigheden inden for kulturbranchen ved at gentænke, genbruge og genanvende materialer og elementer fra kulturproduktioner.
På den baggrund hyrede KulturHåndværket BærDet til at udvikle et oplæg, der resulterede i nedenstående indsigter og indsamlingen af relevante anbefalinger fra ind- og udland. Projektet fik desuden bevilget midler fra Kolding Kommunes Bæredygtighedspulje til at arbejde med den første fase.
Potentialet for miljømæssige og økonomiske besparelser i kulturbranchen er betydeligt. Fx producerer Det Kongelige Teater årligt, hvad der svarer til 30-40 containere med “kulturskrot”, der primært går til forbrænding.
En forpligtelse til miljømæssig bæredygtighed er desuden noget fonde og investorer i stigende grad efterspørger. De, der handler på og kommunikerer omkring dette, vil have langt bedre chancer for at sikre sig finansiering. (Julies Bicycle, 2015)
Dertil viser en undersøgelse blandt engelske kulturinstitutioner at hele 90% af publikum forventer at materialer genbruges efter endt brug, og 88% ønsker brugen af genanvendte materialer i produktionerne. Institutionerne vurderer selv, at de ikke gør nok på området.
Målet er derfor at udvikle et lokalt KulturSkrot økosystem og forretningsmodel i tæt samarbejde med kulturaktører og interessenter i Kolding og omegn, der kan forlænge levetiden på elementer og materialer, før de ender som affald. På sigt er ambitionen at udbrede modellen på nationalt plan. Bl.a i samarbejde med Det Kongelige Teater og kulturbranchen generelt.
Her er nogle af de anbefalinger arbejdet med projektet har kastet af sig og som indgår i oplægget
• Sæt et samlet CO2-budget og udarbejd en klar handlingsplan for udvikling og produktion af et projekt.
• Tænk i kredsløb fra start ift. anskaffelse, brug og afskaffelse af materialer
• Udpeg en dedikeret ambassadør der sikrer fremdrift.
• Afsæt rigelig tid til alle faser – før, under og efter
• Anvend principperne for design for demontering:
– Brug et simpelt, modulært design med standardiserede samlinger
– Undgå lim og klæbemidler der besværliggør adskillelse
– Afmærk materialer så de let kan registreres og genbruges
• Brug ubehandlede, bæredygtige materialer – og undgå farlig kemi
• Kommunikér ambitioner og resultater til publikum og andre interessenter
Ved at sætte kulturen i kredsløb kan vi sammen yde et vigtigt bidrag til den bæredygtige omstilling, kulturproduktion og selvfølgeligt rapporteringen af bæredygtige indsatser som kulturen på sigt også vil blive underlagt.
Hvis du vil være en del af denne rejse, vide mere eller har erfaringer der vil kunne skabe værdi for projektet. Så kontakt os på, hello@baerdet.dk, eller Søren Hall fra KulturHåndværket på hall@kulturhv.dk.
Læs mere om KulturHåndværket på: www.kulturhv.dk