Grønt, lokalt, lækkert og unikt
Af Kim Aagaard Holm, medstifter af BærDet
Ifølge Project Drawdown er fokus på plantebaseret kost og madspild to af de mest kosteffektive indsatsområder at spare CO2.
Inspireret af dette satte jeg mig for som et personligt projekt at udvikle et bæredygtigt lørdagsmarked i Kolding midtby. Med lokalt producerede fødevarer, design og ikke mindst aktivisme som en central del af markedet.
Ambitionen var at skabe et sted der både kunne give mulighed for og inspirere til at handle og leve mere bæredygtigt.
Markedet blev udviklet i samarbejde med andre lokale frivillige kræfter, studerende, foreninger, CityKolding og Kommunen.
Kolding Green Streets Torvelørdag, som markedet kom til at hedde, så lyset første gang den 30. maj 2020 kun nogle få måneder inde i Coronapandemien. Det blev en fantastisk start, på trods af coronarestriktioner, grøn tape, handsker og sprit.
Siden da er der blevet afholdt mere end 100 torvelørdage, med besøg af over 45 forskellige opstillere fordelt på de tre fokusområder.
Kolding Verdensmålsdag
Dertil har vi udviklet og afholdt to mindre og to store Kolding Verdensmålsdage i 2021 og 2022, med ambitionen om det skal blive en ny tradition i byen.
I 2022 var der flere end 60 opstillere på Verdensmålsdagen, der strakte sig fra banegårdspladsen, over Staldgården og op til Nicolai. Samt vi samarbejdede med VM i Orienteringsløb der afholdt deres familieløb med start og slut ved Den Spanske Trappe.
Udover at blive vel modtaget blandt byens andre butikker, og de handlende i øvrigt fik begge initiativer anerkendelse ved både at blive nomineret til Initiativprisen til Business Kolding Awardshow, samt blive udnævnt til årets Bæredygtighedshelt i Kolding Kommune.
Både Kolding Torvelørdag og Verdensmålsdagen er resultatet af en bevidst intention og samskabende designdreven proces, efter hvilke principper vi også udvikler og driver vore andre projekter i BærDet.
Projektet har tilmed været med til at danne inspiration for vores BærDet Handlingsfællesskab, hvor vi på forhånd har samlet bæredygtighedsaktører fra på tværs af kommunen der kan sparre og handle i fællesskab, hvilket vi lærte værdien af igennem ovenstående projekter.